Cura de struguri – minune naturală la îndemână


Vine toamna, bine-mi pare!... sună copilăresc, dar nici nu ştii câte ne oferă toamna din punctul de vedere al sănătăţii şi remediilor naturale pentru tot felul de afecţiuni sau pur şi simplu pentru menţinerea unei sănătăţi de invidiat. Şi ce fruct îţi vine primul în minte când spui toamnă? STRUGURII, bineînţeles – consideraţi din cele mai vechi timpuri adevărate minuni ale naturii, luând în considerare conţinutul crescut de minerale, vitamine şi antioxidanţi naturali.

Deja mi s-a întâmplat de câteva ori anul acesta ca, mergând pe stradă, să simt aroma strugurilor din micile vii prezente aproape în orice curte. Însă nu m-am gândit imediat decât la gustul lor senzaţional. Abia acum, după ce m-am documentat mai bine, am ajuns la concluzia că bobul se strugure este o adevărată farmacie naturală. Vei fi uimit, dar strugurii conţin elemente vitale pentru organism, precum fosfor, calciu, potasiu, sodiu şi fier, dar şi vitamine la fel de importante: A, C, B1 şi B2, care – fiind în stare naturală – se absorb mult mai uşor în organism şi pot fi utilizate la capacitate maximă. Studiile (foarte multe legate de efectul strugurilor asupra organismului uman) arată că strugurele negru se înscrie în lista celor mai sănătoase fructe…, şi chiar printre primele locuri. Valoarea energetică a 100 de grame de struguri este de 98kcal, din care organismul reuşeşte să asimileze cam 90%. Şi, pe lângă tot ce am enumerat mai sus, strugurii sunt printre cei mai mari „purtători” de antioxidanţi naturali. De ce crezi că francezii s-au apucat deja demult să facă şi să vândă cu succes cosmetice cu extracte de struguri!

Şi dacă e să vorbim de beneficiile strugurilor, ţine-te bine că încep!

În primul rând, strugurele negru are efect diuretic, laxativ, detoxifiant şi puternic calmant. Toate acestea contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la combaterea obezităţii şi avitaminozelor. Dacă ai o bilă leneşă şi suferi de pe urma efectelor acesteia, strugurii te vor ajuta să o pui în mişcare şi să o faci ca nouă. Toate soiurile de struguri, consumaţi în cure de cel puţin trei zile, duc la scăderea colesterolului din sânge şi au efect tonifiant pentru organism. De asemenea, strugurii sunt recomandaţi în anemii datorită conţinutului crescut de fier, în perioadele de recuperare după hepatite datorită efectului regenerator pe care îl au asupra ficatului. Dacă te simţi extrem de obosit şi suferi de insomnie, strugurii sunt prietenii tăi, deoarece complexul de vitamine B şi minerale contribuie la refacerea organismului în astfel de situaţii. Conţinutul crescut de vitamine şi uşurinţa cu care acestea se absorb în organism fac din struguri remediul ideal în stările de convalescenţă, ca să nu mai vorbim de puterea lor de stimulare a sistemului imunitar, mai ales acum, în sezonul guturaiului şi al răcelilor. Şi, ca să încheiem ziua de lucru, după ce – timp de opt ore – ţi-a sunat telefonul întruna, iar şeful şi colegii au tras de tine în toate părţile, seara, înainte de culcare, delectează-te cu un ciorchine straşnic de struguri (de preferat negri sau roşii) şi savurează efectul relaxant pe care aceştia îl vor avea asupra ta.

Nu putem vorbi de struguri fără să ne gândim la must. Acesta are aceleaşi efecte benefice asupra organismului, cu condiţia să nu fie fermentat. Prin fermentare, unele vitamine şi minerale dispar sau se diminuează cantitativ. De asemenea, mustul fermentat va da mai mult de lucru organismului, care va fi nevoit să folosească rezerve proprii pentru diluarea şi sinteza alcoolului rezultat în urma fermentării. Profită, deci de prietenii care au o vie cât de mică şi te invită la cules de struguri. O cură de must proaspăt are efecte depurative, detoxifiante, diuretice şi previne ateroscleroza. Dacă te gândeşti la kilogramele în plus pe care ţi le-ar putea da o cură de must, uită de acest aspect: un pahar de 200ml de must proaspăt are în jur de 150 de calorii. Conţinutul crescut de lecitină pe care îl are mustul îl face ideal pentru refacerea sistemului nervos şi pentru o poftă mai mare de a învăţa (… că tot începe şcoala!).

Vorbeam mai devreme de francezii care au un succes nebun cu produsele cosmetice pe bază de struguri. Ca să nu dai bani în plus pe nişte creme frumos ambalate, fă-ţi tu acasă un tratament cosmetic pe bază de struguri şi vei fi mai liniştită, pentru ştii ce conţine şi de unde provine. Din ciorchinele pe care ţi l-ai pregătit să-l mănânci, păstrează câteva boabe pe care le poţi folosi în mai multe feluri. Poţi tăia bobul şi să aplici pulpa pe faţa spălată, lăsând-o să acţioneze 20-30 de minute, după care clăteşti. Sau, altă variantă sugerează să zdorbeşti boabele cu o furculiţă, iar sucul rezultat să îl aplici pe faţă cu un tifon sau tampon cosmetic curat. Laşi să acţioneze şi apoi clăteşti. Strugurii au asupra tenului efect remineralizant, previn apariţia ridurilor şi vei constata că eşti mai luminoasă. Curele cosmetice cu struguri sunt recomandate şi în cazul tenului gras şi acneic datorită taninurilor cu efect astringent.

Pentru a obţine efectele şi minunile despre care am vorbit aici, specialiştii (nutriţionişti, cardiologi, cosmeticieni etc.) recomandă un consum de minimum un kilogram de struguri pe zi timp de cel puţin trei zile consecutiv sau de cel puţin trei ori pe săptămână. La fel şi mustul proaspăt: 200 ml pe zi, timp de trei-patru zile (sau mai mult, având în vedere că este foarte gustos). Abia aştept să gust primul pahar de must din anul acesta… hai s-o recunoaştem – un an foarte bogat în fructe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu