Dieta “Mananca, bea si fii sanatos”

Cadru general
Dr. Walter Willet este un epidemiolog care a inceput sa studieze conexiunile dintre nutritie si sanatate in anii ‘70. El a inteles faptul ca erau la acea ora multe sfaturi disponibile in materie de nutritie, dar nu erau bazate pe cercetari stiintifice.
“Mananca, bea si fii sanatos” este rezultatul multor ani de investigatii facute de Willet si de colegii sai, si are rolul de a ajuta publicul general sa inteleaga cu adevarat ce inseamna o alimentatie sanatoasa.

Mananca, bea si fii sanatos – elementele de baza ale dietei
Willet nu este de acord cu Piramida Alimentara propusa de USDA, instument intens promovat ca o modalitate de a ajuta oamenii sa aiba o alimentatie sanatosa. El afirma ca aceasta piramida esueaza in ceea ce priveste alegerile alimentare si multe dintre recomandari contribuie la epidemii ca obezitatea si mortalitatea la inainte de vreme.
Piramida USDA ne sfatuieste sa consumam 6-11 portii de carbohidrati pe zi, totusi nu face distinctie intre carbohidratii buni si cei rai. Painea alba, orezul alb sunt plasate in aceeasi categorie cu cerealele integrale si legumele. Piramida ne sfatuieste de asemenea sa limitam aportul de grasimi fara sa faca diferenta intre acizii grasi esentiali si acizii de tip “trans”.

Drept raspuns, Willet ofera propria lui versiune a acestei piramizi, versiune ce repara greselile mentinate mai devreme. El explica in detaliu cum se poate manca sanatos pe grupe de alimente ce includ carbohidratii, grasimile, proteinele, fructele, legumele si bauturile. Cu toate ca nu e o cura de slabire, nici macar o dieta pentru o anumita afectiune, Willet atrage atentia celor care tin cura de slabire de faptul ca greutatea si controlul greutatii sunt esentiale pentru o sanatate buna. Willet pune sub semnul intrebarii valorile Indicelui de Masa Corporala, iar parerea lui este ca in momentul de fata valorile superioare sunt puse prea sus si el sfatuieste majoritatea populatiei sa aiba ca obiectiv atingerea unui index mai mic.

Alimente recomandate

Cerealele integrale, legumele, fructele si plantele uleioase (maslinele, canola, soia, arahidele, floarea-soarelui) sunt baza piramidei si aceste alimente ar trebui incluse in majoritatea meselor.
Urmatorul nivel include nuci si legume care trebuie consumate intre una si 3 portii pe zi.
Deasupra se situeaza pestele, puiul si ouale care ar trebui consumate de 2 ori pe zi.
La varful piramidei se situeaza lactatele, carnea rosie, untul si carbohidratii rafinati; consumul acestora este descurajat si se recomanda limitarea consumului la 2 portii pe zi.
Piramida include de asemenea recomandari cu privire la un consum moderat de alcool si utilizarea unui supliment cu multivitamine in fiecare zi.

Exemplu de plan de dieta

Micul dejun
2 cani de fulgi de tarata
1 cana de lapte degresat sau de lapte de soia
1 banana
Paine din grau integral
1 lingura de dulceata de caise

Pranz
Spaghetti
Rulada cu masline
Portocale proaspete

Cina
Somon la gratar
Salsa cu papaya
Fasole verde
Cuscus cu grau integral
Paine de tip Pumpernickel

Snack-ul de seara
Piersici, ananas si caise

Recomadari de exercitii fizice
Exercitiile fizice zilnice sunt plasate la baza piramidei pentru a evidentia importanta acestora pentru sanatate si pentru controlul greutatii si pentru imbunatatirea secretiei de insulina si a metabolismului glucozei.

Argumente pro:

* Se bazeaza pe cercetari stiintifice inteligibile.
* Nu este extrema si nu elimina nici o grupa alimentara.
* Pune accentul pe aportul de fructe si legume cu 9 portii pe zi (fara cartofi), include o varietate de tipuri si culori pentru a maximiza aportul de fitochimicale nutritive.
* Explica elementele stiintifice pe care se bazeaza nutritia intr-un mod usor de inteles.
* Explica de ce anumite studii ofera rezultate contradictorii; mentioneaza de asemenea si limitarile studiilor stiintifice.
* Pune accentul pe importanta mentinerii unei greutati ideale pentru o sanatate buna si pentru reducerea riscului aparitiei bolilor cronice.
* Pune accentul pe includerea grasimilor bune in alimentatie, cum ar fi uleiul de peste, nucile si avocado ce vor reduce nivelul LDL (colesterol rau), riscul batailor neregulate ale inimii si blocarea arterelor.
* Include retete si planuri alimentare.
* Include ponturi cu privire la cresterea aportului de cereale integrale.

Argumente contra:

* Are o abordare generala cu privire la sanatate si nu precizeaza detalii cu privire la particularitatile fiecarui organism.
* Nu face distinctia intre efectele asupra sanatatii ale diferitelor uleiuri vegetale si nu vorbeste despre importanta echilibrului in ceea ce priveste aportul de Omega 3 si Omega 6.

Concluzii
Ideile lui Willet sunt totusi pertinente si la zi, iar recomandarile cu privire la exercitiile fizice zilnice si la importanta unei greutati ideale sunt importante. Totusi, poate fi dificil sa ajungi sa faci miscare si sa slabesti fara niste indicatii mai detaliate.
Inca se pune accent pe cerealele integrale, iar Willet nu pune punctul pe i cu privire la echilibrul de grasimi din dieta, dar recomandarile sale cu privire la piramida USDA sunt inovatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu