Dieta Scarsdale, o dieta cu poveste

Publicata in anul 1979, dieta Scarsdale a devenit celebra la inceputul anilor ‘80, dupa ce doctorul Herman Tarnower a fost ucis de catre Jean Harris, amanta sa. Crima pasionala a pus capat unei relatii agitate, marcata de infidelitatea cardiologului.
Dieta imprumuta numele orasului Scarsdale din statul New York, locul de resedinta al renumitului cardiolog Herman Tarnower, inventatorul dietei.

Urmand modelul dietei Atkins, aparuta in 1972, dieta Scarsdale se caracterizeaza prin strictete, regimul impus trebuind respectat intocmai. Acesta presupune eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, a grasimilor, a majoritatii produselor lactate, a sucurilor de fructe, alcoolului si dulciurilor.

Dieta Scarsdale contine 43% proteine, 22,5% grasimi si 34,5% carbohidrati. Acestea sunt impartite pe parcursul a trei mese zilnice, gustarile fiind strict interzise, cu exceptia morcovilor si telinei crude. Dieta propune consumul de apa in cantitati mari, astfel organismul este curatat si depozitele de grasime se elimina mai usor. Se recomanda urmarea regimului pe o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile, ceea ce conduce, conform autorului dietei, la o scadere in greutate de pana la 9 kg.

Dieta este dedicata celor care doresc sa slabeasca intr-o perioada scurta de timp, cu mentiunea ca nu este adresata propriu-zis persoanelor supraponderale, acestea necesitand o dieta ce se intinde pe o perioada mai lunga de timp.
Se recomanda ca dieta sa fie urmata de un program de intretinere de doua saptamani, menit sa mentina efectele dietei. Acesta se aseamana cu dieta in ceea ce priveste austeritatea, insa permite anumite abateri, precum o bautura alcoolica pe parcursul celor doua saptamani.

Avantaje:
  • Este foarte simpla;
  • Se obtin rezultate vizibile in timp scurt;
  • Pe termen scurt regimul este lipsit de riscuri, asigurand suficiente proteine, minerale si vitamine;
  • Senzatia de foame nu este o problema, deoarece in mare parte portiile incluse in cadrul meselor nu au o limita superioara.

Dezavantaje:
  • Dieta nu este recomandata persoanelor ce sufera de afectiuni cardio-vasculare;
  • Continutul de calorii al dietei este foarte redus, putand conduce la o lipsa generala de energie;
  • Absenta grasimilor si a produselor lactate poate determina un dezechilibru nutritional in cazult in care dieta este urmata in mod frecvent sau pe o perioada mai mare de 14 zile;
  • Pierderea in greutate nu se mentine daca, dupa terminarea dietei, se revine la obiceiurile alimentare obisnuite;
  • Dieta a fost criticata pentru nivelul carbohidratilor, considerat periculos de redus, precum si pentru absenta anumitor vitamine si minerale.


Reguli:
  • Alimentele indicate in cadrul dietei nu pot fi inlocuite cu altele;
  • Nu se consuma bauturi alcoolice;
  • Nu se urmeaza dieta pe o perioada mai mare de 14 zile;
  • Fara gustari intre mese, cu exceptia morcovilor si a telinei crude;
  • Din prepararea salatelor trebuie exclus uleiul. Se recomanda lamaie si otet;
  • Se consuma numai carne macra;
  • Se beau cel putin patru pahare cu apa zilnic;
  • Cafeaua si ceaiul trebuie baute fara zahar. Se pot folosi indulcitori artificiali;
  • Sunt permise bauturile dietetice;
Nu este necesar sa mancati tot ceea ce contine planul alimentar, dar nu pot fi facute inlocuiri sau adaugiri, cu cateva exceptii: condimente vegetale, sare, piper, lamaie, otet, sos Worcestershire, sos de soia, mustar, ketchup.



Plan alimentar

Luni
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Orice cantitate de carne macra de vita, pui sau peste + salata de rosii + cafea sau ceai
CINA: Peste la gratar + salata de laptuci si rosii + grepfrut sau pepene galben

Marti
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Orice cantitate de salata de fructe + cafea
CINA : Hamburger (fara paine) + orice cantitate de legume gatite

Miercuri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Salata de ton + grepfrut sau pepene
CINA : 2 cotlete de porc (fara grasime) + salata de verdeturi + cafea

Joi
MIC DEJUN Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ 2 oua + branza de vaci + 85g dovlecel + o felie de paine prajita + cafea
CINA Pui la gratar (cu sau fara piele) + spanac + cafea

Vineri
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Orice cantitate de parmezan + spanac + o felie de paine prajita
CINA: Peste la gratar + legume gatite sau salata de verdeturi + o felie de paine prajita

Sambata
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu îndulcitor artificial si ½ grepefrut
PRANZ: Orice cantitate de salata de fructe + o cafea
CINA : Pui la gratar (cu sau fara piele) + salata de laptuci si rosii+ grepfrut sau pepene galben+ cafea

Duminica
MIC DEJUN: Cafea sau ceai cu indulcitor artificial si ½ grepfrut
PRANZ : Pui cald sau rece + salata de laptuci si rosii + grepfrut sau pepene galben + cafea
CINA: Carne macra de vita + salata amestecata (rosii, laptuci, verdeturi, morcovi, telina) + cafea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu