| ||
Dar, desi sunt convinsa ca asocierea acestei diete cu o zona geografica deosebit de frumoasa este responsabila partial de popularitatea ei, meritele dietei mediteraneene sunt multiple si ne putem bucura de ea nu numai pe malul Mediteranei, ci si pe cel al Dambovitei. La baza dietei mediteraneene se afla mai multe alimente simple, putin tratate termic, cu mare densitate nutritionala: legume si fructe pregatite mai ales ca salate, derivate cerealiere integrale, nuci si seminte, putin peste si uleiuri vegetale (de masline si rapita). Carnea rosie este inexistenta, dar se pot adauga cantitati reduse de lactate si cate un pahar de vin rosu (intotdeauna cu moderatie!). Se poate observa ca antioxidantii sunt prezenti in cantitati crescute, ca grasimile sunt de calitate excelenta, bogate in acizi grasi esentiali (inclusiv in valorosii omega-3) si ca un astfel de pranz, per ansamblu, nu aduce niciunul din nutrientii asociati cu bolile numite “de hiperconsum” (obezitate, diabet, ateroscleroza). De la traditie, la invovatie in detrimentul sanatatii In timp, bazele dietei mediteraneene au fost din pacate modificate si astazi exista multe zone ale globului unde se consuma produse din aceasta dieta, dar sub forma unor pranzuri absolut deloc dietetice. Un exemplu de metamorfoza nedorita este cel al pastelor fainoase: daca in mod clasic ele se consumau in sudul Italiei asezonate cu ulei de masline, plante aromate, sos proaspat de rosii si eventual o cantitate extrem de mica de parmezan, in restul lumii sunt foarte populare spaghetele la care se adauga doze mari de branzeturi bogate in grasimi saturate si colesterol, carne grasa tocata si prajita, unt etc. Ceea ce as vrea sa subliniez este ca binefacerile sanogenetice ale dietei originale sunt reale, ele au fost confirmate de numeroase studii si modificarea obiceiurilor noastre alimentare in sensul adoptarii (macar partiale) ale obiceiurilor culinare de mai sus este realmente avantajoasa. Reducerea colesterolului, de necontestat Unul din principalele avantaje il reprezinta echilibrarea grasimilor circulante cu scaderea “grasimilor rele”, a LDL-colesterolului si cu cresterea celor ”bune”, a HDL colesterolul. Consecinta o reprezinta o incidenta mai scazuta a bolilor de inima, o elasticitate mai buna a arterelor, o tensiune arteriala mai apropiata de normal, toate pastrate pana tarziu in viata. Elementele de baza ale dietei mediteraneene sunt considerate a fi pozitive chiar de catre American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii). Intr-un studiu numit “The Lyon Diet Heart”, care a inclus persoane care aveau deja probleme cardiace, s-a folosit o dieta similara cu cea mediteraneeana, foarte bogata in acid alfa–linolenic (acid gras omega-3) cu urmatoarele caracteristici:
De la acest studiu au urmat si altele care au confirmat ca un stil de viata sanatos, care cuprinde si elementele de baza ale dietei mediteraneene, este benefic pentru organism. O cercetare recenta a aratat ca si in ceea ce priveste frecventa accidentelor vasculare cerebrale, efectele dietei sunt pozitive. Care ar fi concluziile pe care le putem trage? Chiar daca Mediterana este la oarecare distanta, putem manca “mediteraneean” si la noi in tara. Iar daca adaugam si un nivel adecvat de miscare, de efort fizic, efectele binefacatoare vor fi si mai pregnante. |
Dieta Mediteraneeana- Mentine-ti greutatea si sanatatea!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu