Dieta cu Apa
Dieta cu apa calda este considerata de provenienta din medicina chinezeasca. Dieta cu apa calda presupune sa bem zilnic un pahar cu apa calda (la temperatura corpului), cu inghitituri mici zilnic, timp de o saptamana dimineata la trezire. Apoi mai trece un timp si inainte de micul dejun sa mai bem un pahar cu apa calda. In restul zilei, inainte si dupa orice masa (chiar daca este doar o gustare), sa bem cate un pahar cu apa calda. Simplu ca buna ziua, nu? Iar mesele ar trebui sa aiba la baza supe calde de legume.
Apa are un rol esential in dieta sanatoasa. Dieta cu apa (inteleasa drept cura de slabire cu apa calda) poate fi o dieta periculoasa daca o intelegem gresit… Articolul elaborat de prodieta.ro incearca sa prezinte intr-un mod documentat implicatiile apei asupra organismului. Cititorii nostri stiu ca nici o minune simpla ca buna ziua nu slabeste sanatos si eficient si in aceasta categorie implicam si dieta cu apa calda.
“Apa poate scadea pofta de mincare”, spune Mara Z. Vitolins, RD, Dr. PH, asistent profesor de stiinte în domeniul sanatatii publice (epidemiologie) intr-un studiu publicat in ScienceDaily (Feb. 5, 2003). “Este greu sa facem distinctia între a ne fi foame sau sete, asa ca putem incerca sa bem un pahar cu apa si sa asteptam circa 20 – 30 de minute pentru a vedea daca si dupa aceea ne mai este foame.” Vitolins, care face parte si din Centrul de Cercetari asupra nutritiei umane si de prevenire a bolilor cronice, a adaugat ca apa plata poate de asemenea, sa ajute si la reducerea caloriilor.
“Cei mai multi oameni beau sucuri, bauturi carbogazoase, cafea, si alte astfel de bauturi si au un total dezinteres fata de apa plata”, a spus ea. “Înlocuirea bauturilor cu continut caloric mare cu apa poate reduce semnificativ din numarul de calorii consumat zilnic.” În plus, cele mai multe dintre aceste bauturi carbogazoase contin cafeina. Pana la momentul la care sa va dati seama ca va este sete sunteti deja deshidratati!
Daca beti in mod obisnuit bauturi carbogazoase dulci, atunci trebuie sa stiti ca aceasta nu este o hidratare sanatoasa. Din bauturile carbogazoase nu veti obtine decat calorii si incarcatura glicemica fara a obtine beneficii nutritionale. Bauturile carbogazoase si sucurile dulci au la baza apa indulcita si arome. Pentru dieta sanatoasa este periculos sa beti bauturi carbogazoase pentru ca acestea nici nu ofera senzatia de satietate si in plus veti simti dorinta de a bea si mai mult si mai mult. Doi litri pe zi de bauturi carbogazoase nu au nici o legatura cu indemnul de a bea doi litri de apa.
Recomandarea nutritionistilor este aceea de a satisface necesarul de lichide consumand apa plata sau ceaiuri neindulcite de plante. De asemenea se recomanda consumul moderat de fructe si consumul mare de legume. Acestea au apa, vitamine, minerale si multe fibre. Fructele dulci sunt intr-adevar recomandate in portii foarte mici in dieta de slabire (contin fructoza) si in portii medii si mari daca nu sunteti la dieta ci doriti numai sa traiti sanatos.
“Obligativitatea de a bea 2 litri de apa pe zi este un mit” spune Mihaela Bilic. Doctorul nutritionist explica faptul ca apa trebuie bauta atunci cand simtim nevoia iar un aport de prea multe lichide nu duce decat la eliminarea unei cantitati mari de urina diluata. O persoana sanatoasa nu retine apa bauta in exces si nici nu elimina mai multe toxine din organism, substantele excretate de rinichi fiind aceleasi, indiferent in ce cantitate de urina sunt diluate.
Sfatul doctorului nutritionist Mihaela Bilic: “Apa trece repede prin stomacul gol, deci in loc sa beti un pahar de apa inainte de masa mai bine mancati si beti apa in inghitituri mici pe tot parcursul mesei; va tine stomacul plin mai mult timp”.
Organismul nu trebuie “bombardat” cu o cantitate mare de apa dintr-o data ci este recomandabil sa bem in cantitati mici de-a lungul intregii zile. O cantitate prea mare de apa solicita rinichii si poate duce chiar la hiperhidratare. Un barbat a decedat dupa ce a baut 10 l de apa in cateva ore iar in fiecare an decedeaza persoane din cazua consumului exagerat de apa (in special cei aflati sub influenta Extasy si carora le e teama ca nu beau sificiente lichide..)
Apa are O calorii!
Daca nu bem apa putem avea chiar si dureri de cap si poate creste riscul de infectii urinare si pietre la rinichi. Pe langa actiunea de „spalare” a rinichilor apa are mai multe functii in organism printre care enumeram: dizolvarea substantelor minerale, distributie, lubrifiant si reglator de temperatura. O cale prin care puteti afla daca beti suficienta apa este controlul culorii urinei. Daca urina are o culoare intensa, atunci sigur nu beti sificienta apa. Estimarea culorii poate fi influentata intr-adevar si de faptul ca riboflavina (vitamina B2) face ca urina sa aiba o culoare galben fluorescent, diferita totusi de culoarea galben inchis despre care aminteam mai devreme. In mod ideal urina normala trebuie sa fie de culoare deschisa, galben-pai. Daca aceasta este limpede ca apa inseamna ca beti prea multe lichide.
Avem nevoie de apa si iarna, nu numai vara!
Majoritatea oamenilor constientizeaza faptul ca au nevoie de apa in timpul verii pentru ca transpiram mai mult, dar nu atat de multi oameni sunt constienti de faptul ca organismul are mare nevoie de apa si iarna pentru a pastra caldura. Cel mai bun mod de a ilustra acest lucru este prin paralela cu masinile. Radiatorul are nevoie de lichid, indiferent de vreme. In cazul in care apare deshidratarea toate celulele organismului vor suferi. Fara suficienta apa, celulele nu pot intretine si reconstrui organismul iar produsii reziduali nu pot fi eliminati. Celulele nu se vor oxigena suficient si nici nu vor primi nutrientii necesari pentru a isi “indeplini meseria”, inclusiv functia de curatare si improspatare.
Apa este un element esential al vietii, sta la baza sanatatii!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu