Dieta Sonoma


"Aroma, gustul, nu trebuie sa lipseasca din viata celor care vor sa slabeasca si sa fie sanatosi" spune Connie Guttersen, cea care a pus bazele dietei Sonoma, in cartea ei, "Dieta Sonoma: o talie mai subtire si o sanatate mai buna in doar 10 zile". Programul propus de ea promoveaza alimentatia sanatoasa si savuroasa din zona mediteraneeana si din valea Sonoma. Autoarea, Connie Guttersen, este medic nutritionist si expert culinar si a lucrat la unele din cele mai faimoase clinici americane pentru tratarea obezitatii.

De fapt, dieta a fost "botezata" dupa faimoasa vale Sonoma din statul american California, regiune cunoscuta pentru podgoriile sale care au supravietuit pana si prohibitiei.

In centrul dietei Sonoma stau 10 alimente minune: migdale, ardei gras, afine, broccoli, struguri, ulei de masline, spanac, capsune, rosii si cereale integrale. Ele sunt incluse in multe mese si in multe retete prezentate in carte. Aceste alimente sunt considerate de catre autoare nu doar delicioase ci si esentiale pentur sanatate si slabit, bineinteles cu conditia ca portiile sa fie cele potrivite.

Printre punctele forte ale dietei se numara faptul ca nu trebuie sa numeri calorii. Cartea te invata sa apreciezi portiile din ochi, fara sa le cantaresti. In plus, dieta nu se bazeaza pe infometare. Din contra, ea este cladita pe alimente bogate in nutrienti. Nu trebuie sa te lipsesti de niciun nutrient, din contra, cartea te incurajeaza sa te bucuri de mancare savuroasa. De exemplu, painea si cerealele integrale, care sunt interzise in alte diete, sunt permise in dieta Sonoma, inca din prima zi. In schimb sunt interzise acele mancaruri care contin grasimi saturate si hidrogenate, zahar, faina alba rafinata.

Sonoma nu este nici o dieta "low carb", nici o dieta "low fat". Este doar un mod de viata sanatos, care nu interzice niciunul din nutrientii necesari. Te incurajeza sa-ti masori portiile, sa citesti cu atentie etichetele atunci cand cumperi mancare si sa elimini tot ce este procesat si ne-natural. In schimb, autoarea se asteapta sa gatesti mult. Daca nu ai timp sa faci asta, dieta ti se va parea greu de urmat. Din fericire, cartea ofera si cateva sfaturi pentru "supravietuire" si acolo sunt retete rapide si usor de preparat.

Programul Sonoma este impartit in trei "valuri", cum le numeste autoarea.

In primul val, care dureaza 10 zile, trebuie neaparat sa arunci din frigider sau camara toate mancarurile ce contin faina alba rafinata, cereale, ne-integrale, grasimi saturate si trans, zaharuri si orice ulei care nu este ulei de masline extravirgin sau ulei de nuci. Nu sunt permise nici fructele, pentru ca ele contin o forma de zahar si in aceste 10 zile trebuie sa te abtii complet de la tot ce este dulce. Ai voie sa mananci in primul val anumite legume, carne slaba, fructe de mare, unele lactate, unele cereale, ulei de masline, nuci sau alune in cantitati mici, cafea neagra, ceai si unele condimente. Aceasta prima perioada este cea mai extrema. Mananci foarte putine calorii. Sa-ti golesti complet casa de zaharuri si alimente procesate ar putea fi mai greu, mai ales daca locuiesti cu alte persoane, care nu tin regim. Tocmai datorita interdictiilor, cele 10 zile ale primului val, vor insemna o slabire rapida. In functie de nivelul activitatii fizice si in functie de greutate poti sa pierzi intre 1 si 3 kilograme in cele 10 zile.

In valul 2 slabirea este mai lenta. Poti sa pierzi in aceasta perioada in jur de un kilogram pe saptamana.Valul 2 inseamna o alimentatie sanatoasa dar care iti permite si cateva mici placeri savuroase. Ai voie sa mananci aceleasi alimente ca si in valul 1, insa poti adauga fructe, mai multe legume, iaurt, dulciuri fara zahar, cate o bucatica de ciocolata neagra, miere si vin. Ramai la acest val pana cand ajungi la greutatea dorita, apoi poti sa treci la valul 3, care este gandit pentru mentinere.

In valul 3 mentii principiile sanatoase ale celor anterioare, insa mananci mai multe legume, fructe si introduci in dieta cate ceva dulce, de exemplu ciocolata neagra, suc, prajituri.
Dieta Sonoma incurajeaza activitatea fizica pentru a slabi mai repede si a obtine un trup tonifiat. Trebuie sa gasesti activitati fizice placute si de intensitate moderata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu