Specialistii au descoperit ca o serie de alimente pot imbunatati starea de spirit a persoanelor care nu sufera de depresie, ci trec pur si simplu printr-un moment prost al vietii si simt nevoia sa zambeasca, informeaza dailymail.co.uk.
Multi psihiatrii si medici generalisti au adoptat ideea ca dieta alimentara poate avea influenta asupra starii de spirit. Modificarea dietei alimentare poate insemna pentru multe persoane renuntarea la antidepresive, care nu sunt necesare in cazul unei proaste dispozitii.
MANCAREA, CA RECOMPENSA
Unele persoane care se simt deprimate intra intr-un cerc vicios al alimentelor, iar painea prajita, biscuitii, ciocolata, dulciurile devin o forma de recompensa.
Problema este ca aceste alimente au un indice glicemic (IG) ridicat, care afecteaza nivelul de zahar din sange. Ele sunt repede absorbite in fluxul sangvin, provocand ridicarea nivelului de zahar din sange, care la randul lui provoaca o crestere a nivelului insulinei. In momentul in care nivelul insulinei creste, nivelul de zahar in sange scade rapid, provocand ameteli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui sa fie consumate doar ocazional.
Pentru imbunatatirea starii de spirit sunt necesare alimente care sa pastreze un echilibru al nivelului de zahar din sange.
FRUCTE VS BISCUITI
In acest moment al anului, fructele sunt delicioase. Desi cateva dintre ele au un indice glicemic ridicat, precum pepenele verde, daca te vei obisnui sa consumi zilnic mici cantitati de fructe din toate soiurile starea ta de spirit va fi mult mai buna decat atunci cand mananci un pachet de biscuiti.
Fructele proaspete mai au beneficiul de a contine vitamina C, care intareste sistemul imunitar si ajuta la absorbtia altor minerale benefice pentru starea de spirit, precum fierul.
FIERUL SI PROASTA DISPOZITIE
Fierul este unul dintre cele mai importante minerale in acest sens, pentru ca deficienta de fier sau anemia este foarte comuna in randul femeilor (care pierd acest element in timpul menstruatiei), iar proasta dispozitie sau deprimarea este unul dintre principalele simptome ale acestei tulburari.
Mai exista o serie de alimente care stimuleaza cantitatea de endorfine, substante produse in creier, care aduc cu ele senzatia de buna dispozitie.
Cele mai bune alimente in acest sens sunt carnea de curcan, pui, carnea rosie slaba, ouale si branza.
Aceste alimente contin doi aminoacizi, triptofanul si L-fenilalanina, care incurajeaza creierul sa produca endorfine.
O friptura cu salata sau un simplu sandvis cu pui ajuta la cresterea nivelului de aminoacizi necesar creierului, contribuind astfel la imbunatatirea starii de spirit.
VITAMINE SI ACIZI GRASI
Vitaminele B joaca un rol important in imbunatatirea starii de spirit, cele mai importante fiind B6, B12 si acidul folic. Cele mai bune surse de vitamine B sunt cerealele integrale, fructele de mare, carnea de pasare, ouale, produsele lactate, precum laptele si iaurtul, legumele cu frunze verzi, fasolea, mazarea si citricele.
Acizii grasi Omega 3 echilibreaza procesele chimice din creier si previn depresia. Patru portii de peste gras (o portie este echivalenta cu 140 de grame de peste) consumate saptamanal sunt suficiente. Printre speciile de peste gras se numara somonul, tonul proaspat, sardinele, heringul si macroul. Printre alternativele vegetariene se numara nucile si uleiul de seminte de in.
Dacă starea ta de spirit nu este chiar grozavă, un produs alimentar îţi poate da o mână de ajutor să te înveselească. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau doar iritabilitate, alimentele pot face uneori minuni. Dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit, atunci consumă câteva din alimentele recomandate de revista online Regimes Maigrir, citata de ziare.com.
1. Ouăle. Consumând proteine îţi va creşte nivelul de vigilenţă şi de energie. Pentru a-ţi asigura aportul de proteine, mănâncă un ou fiert. Acesta îţi va oferi, de asemenea, o doză de vitamina D care creşte cantitatea de serotonină din creier şi duce la o stare de spirit mai bună.
2. Cerealele integrale. Carbohidraţii declanşează eliberarea de insulină în sânge, care relaxează şi calmează tensiunile. Glucidele complexe cum ar fi cele din cerealele integrale sunt arse în mod regulat astfel încât să îţi poţi păstra buna dispoziţie mai mult timp.
3. Spanacul. Lipsa de acid folic reduce nivelul de serotonină din creier, care poate provoca depresie. Mănâncă spanac pentru a obţine 50% din aportul recomandat pe zi de acid folic. Ca un "bonus", spanacul conţine magneziu, un mineral care are efecte relaxante şi tranchilizante şi te va ajuta să fii vesel.
4. Somon. Un deficit de seleniu poate cauza anxietate şi iritabilitate. O porţie de somon îţi va oferi aproximativ 75% din nevoia zilnică de seleniu. Somonul este, de asemenea, încărcat cu acizi graşi esenţiali, Omega-3, care joacă un rol important în funcţia creierului şi alungă depresia.
5. Ciocolata. Motivul pentru care oamenii iubesc ciocolata nu ţine de compoziţia acesteia. Gustul dulce de ciocolată stimulează centrul bunei dispoziţii a creierului. Mănâncă ciocolată, de preferinţă neagră, pentru a fi mereu veseli şi bine dispuşi.
6. Homarul. Este unul dintre alimentele care îmbunătăţeşte starea de spirit, deoarece conţine triptofan. Dar homarul este o delicatesă, ceea ce înseamnă că nu este nici foarte ieftin. Nu îţi fă griji! Există şi alte produse alimentare la preţuri accesibile care conţin triptofan: seminţele de floarea-soarelui, albuşul de ou, brânza de vaci, ananas, tofu, spanac, banane, boabe de soia, file de pui, carnea de curcan.
7. Fructele de pădure. Afinele, murele, zmeura, toate sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că sunt o sursă importantă pentru o stare de spirit excelentă.
8. Fructe care au coajă lemnoasă. Migdalele sau nucile sunt surse importante de vitamina B6, care ajută organismul să transforme triptofanul în serotonină. Atunci când mănânci alimente bogate în triptofan, trebuie să te gândeşti, de asemenea, să consumi alimente bogate în vitamina B (cum ar fi migdale, nuci, fistic). Alimentele bogate în vitamina B ar putea elima starea de anxietate, depresie, stres.
9. Citrice. Vitamina C găsită în citrice este esenţială pentru a alunga stresul, aşa că este bine să mănânci portocale, grepfrut, kiwi, etc. În plus faţă de citrice, poţi adăuga în alimentaţie broccoli şi ardei verde, care conţin şi vitamina C.
10. Bananele. Dacă eşti supărat, îţi poţi schimb starea de spirit prin consumul de alimente bogate în potasiu, un electrolit care ajută la o tensiune arterială mai mică. Acelaşi efect îl au şi fasolea, porumbul şi cartofii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu