Dieta Best Life


Dieta Best Life este exact ce ti-ar recomanda nutritionistul: un program usor de urmat, sanatos, care nu promite rezultate minune. Este mai degraba un stil de viata decat o dieta si se pare ca este programul care i-a schimbat viata lui Oprah, faimoasa vedeta de televiziune americana.

Regimul, creat de medicul Bob Greene, nu presupune nimic iesit din comun si nu promite rezultate rapide sau radicale, ca alte diete. Nu slabesti peste noapte. Mai degraba Best Life inseamna o schimbare a modului de viata, cu un important accent pe sport.

Prin dieta Best Life poti sa slabesti si sa-ti imbunatatesti forma fizica, dar nu rapid si nu temporar. Trebuie sa faci schimbari mici, treptat, treptat. Scopul este acela de a transforma vechile obiceiuri proaste, in unele sanatoase pe care le vei pastra o viata intreaga.

In functie de sex si de nivelul de activitate, dieta Best Life recomanda intre 1500 si 2500 de calorii pe zi si un anumit numar de portii, din diferite grupe alimentare. Premisa de la care se pleaca este aceea ca cei mai activi pot consuma cel mai mare numar de calorii.

Explicatiile simple ale lui Bob Greene fac ca procesul de slabire sa fie usor de inteles pentru toata lumea. Exista si o carte dedicata acestui regim, care include sfaturi, retete, meniuri si alte ajutoare care sa te mentina motivat. Programul este conceput astfel incat sa se potriveasca cu mai multe stiluri de viata, cu mai multe niveluri de activitate fizica si cu diverse preferinte alimentare.

Nu este nevoie sa-ti numeri caloriile, insa trebuie sa preferi alimentele mai putin calorice. Este usor de intuit care sunt alegerile alimentare sanatoase si mai putin calorice. Insa sunt permise, din cand in cand, si mici placeri culinare.

Poti sa te bucuri de mancarurile sanatoase, in timp ce elimini din alimentatia ta alimentele procesate, cu multe calorii. Sunt interzise in dieta Best Life mancarurile prajite, care contin grasimi trans, painea alba, sucurile cu zahar, pastele din faina alba, lactatele grase. Ele trebuie inlocuite cu alte alimente, la fel de bune, dar cu mai putine calorii: cereale integrale, fructe, legume, lactate degresate.

Majoritatea dietelor incep cu o faza mai stricta, ce presupune o lista lunga de alimente interzise. Dr. Greene s-a gandit la o alta abordare si dieta lui incepe cu o faza mai usoara.

Faza 1 - dureaza cel mult patru saptamani si presupune cresterea treptata a nivelului de activitate, dar si schimbarea unora din obiceiurile alimentare. Nu ai voie sa manani cu doua ore inainte de culcare, trebuie sa mananci trei mese si o gustare zilnic, sa elimini alcoolul, sa bei multa apa, sa iei un supliment cu multivitamine si minerale, cu omega-3 si cu calciu daca este nevoie. In cartea dedicata regimului exista retete de mancaruri si gustari delicioase, care fac dieta sa para floare la ureche.
Faza 2 - dureaza doua saptamani si presupune o abordare mai agresiva a procesului de slabire, precum si un nivel crescut al activitatii fizice. La baza acestei faze stau schimbarile facute in faza 1, dar se pune accentul pe controlarea foamei fizice si emotionale. Se elimina mancarurile care ingrasa, se "viziteaza" saptamanal cantarul si se controleaza cu atentie portiile.
Faza 3 - este pentru mentinere si va dura toata viata, Se concentreaza pe eliminarea tuturor alimentelor calorice si pe adaugarea unora mai sanatoase. Faza 3 include si ceea ce dr. Greene numeste "calorii din orice", adica iti poti oferi si alimente care iti plac, indiferent cate calorii au, dar numai in portii mici. Ai voie sa mananci orice vrei in zilele cand esti foarte activa si arzi multe calorii prin sport.
Dieta abordeaza si probleme care te fac sa mananci mai mult decat ai nevoie, de exemplu foamea exagerata si mancatul emotional. Invatand cum sa faci diferenta intre foamea emotionala si cea reala, fizica, poti evita sa mananci mai mult decat are nevoie organismul tau.

Cartea iti propune sa incepi dieta punandu-ti trei intrebari:

1. De ce sunt supraponderal?
2. De ce vreau sa slabesc?
3. De ce n-am reusit sa slabesc in trecut?

Daca raspunzi cinstit la aceste intrebari poti identifica lucrurile ce trebuie schimbate in viata ta ca sa poti incepe sa slabesti. Pentru ca, pana la urma, procesul de slabire nu tine de fizic ci mai degraba de psihic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu